Rus askerleri Nijer'de ABD ordusunun bulunduğu üsse girdi

Rus askerleri Nijer'de ABD ordusunun bulunduğu üsse girdi

İki yıldızlı bir ABD'li general, profesyonel ve sorumlu bir geri çekilme ayarlamaya çalışmak üzere Nijer'e gönderildi.

Reuters'a konuşan üst düzey bir ABD savunma yetkilisi, Nijer'deki cuntanın ABD güçlerini ülkeden çıkarma kararının ardından Rus askeri personelinin ABD askerlerine ev sahipliği yapan Nijer'deki bir hava üssüne girdiğini söyledi.

Batı Afrika ülkesini yöneten askeri yetkililer ABD'ye ülkedeki yaklaşık 1.000 askeri personelini geri çekmesini söylemişti.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan üst düzey bir ABD savunma yetkilisi, Rus güçlerinin ABD askerlerinin arasına karışmadığını, Nijer'in başkenti Niamey'deki Diori Hamani Uluslararası Havaalanı'nın yanında bulunan 101 numaralı hava üssünde ayrı bir hangar kullandıklarını söyledi.

Rus ordusunun bu hamlesi, Ukrayna'daki çatışma nedeniyle iki ülkenin askeri ve diplomatik rekabetinin giderek sertleştiği bir dönemde ABD ve Rus birliklerini birbirlerine yakınlaştırıyor.

Bu durum, çekilmenin ardından ülkedeki ABD tesislerinin akıbetine ilişkin soruları da gündeme getiriyor.

Yetkili, "(Durum) çok iyi değil ama kısa vadede baş edilebilir seviyede" dedi.

Washington'daki Nijerya ve Rusya Büyükelçilikleri konuyla ilgili açıklama talebine yanıt vermedi.

ABD ve müttefikleri, Batılı hükümetlerle aralarına mesafe koymaya çalışan grupları iktidara getiren darbelerin ardından bir dizi Afrika ülkesinden askerlerini çekmek zorunda kalmıştı.

Nijer'den yaklaşan ayrılışa ek olarak, ABD birlikleri de son günlerde Çad'dan ayrılırken, Fransız kuvvetleri Mali ve Burkina Faso'dan kovuldu.

Rusya aynı zamanda Afrika ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirmeye çalışıyor ve Moskova'yı kıtada sömürgeci bir geçmişi olmayan dost ülke olarak tanıtıyor.

Örneğin Mali, son yıllarda Rusya'nın en yakın Afrikalı müttefiklerinden biri haline geldi ve Wagner paralı asker gücü cunta muhalifi güçlerle savaşmak üzere Mali'de konuşlandı.

Rusya, ikinci yılının sonuna yaklaşan savaşta ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı askeri ve mali yardımlar nedeniyle ABD ile ilişkilerini "sıfırın altında" olarak tanımladı.

ABD'li yetkili, Nijerli yetkililerin Başkan Joe Biden yönetimine Nijer'de yaklaşık 60 Rus askeri personelinin bulunacağını söylediğini, ancak yetkilinin bu sayıyı doğrulayamadığını söyledi.

Darbeden sonra ABD ordusu Nijer'deki kuvvetlerinin bir kısmını 101 numaralı hava üssünden Agadez kentindeki 201 numaralı hava üssüne taşımıştı.

Hava Üssü 101'de hangi ABD askeri teçhizatının kaldığı henüz netlik kazanmadı.

ABD, Nijer'in merkezinde 100 milyon dolardan fazla bir maliyetle Hava Üssü 201'i inşa etmişti. Üs 2018'den bu yana IŞİD ve El Kaide bağlantılı örgütleri silahlı insansız hava araçlarıyla hedef almak için kullanılıyor.

Yetkili, ABD'nin Nijeryalı yetkililere verdiği mesajın bir ültimatom olmadığını ancak ABD güçlerinin Rus güçleriyle aynı üste bulunamayacağının açıkça ifade edildiğini söyledi.

Yetkili, "Bunu iyi karşılamadılar" dedi.

İki yıldızlı bir ABD'li general, profesyonel ve sorumlu bir geri çekilme ayarlamaya çalışmak üzere Nijer'e gönderildi.

Nijer'deki ABD birliklerinin geleceği konusunda henüz bir karar alınmamış olmakla birlikte yetkili, planın birliklerin ABD Afrika Komutanlığı'nın Almanya'da bulunan ana üslerine dönmeleri yönünde olduğunu söyledi.

Kaynak: Mepa News, Reuters

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.